Psykoterapi med vågne drømme
 
Terapeuten Milton H. Erickson
 
Klientens egen vej
 
Hanscarl Leuner og symboldramaet
 
Værdien af billedsprog i terapi
 
Hvordan foregår et symboldrama på grundniveau?
 
Motiverne på grundniveau
 
Flere grundmotiver
 
En case
 
Grundniveauets interventionsstil
 
Symbolkonfrontation
 
Overføring og modoverføring i symboldrama
 
Frie associationer i symboldrama
 
Regression i symboldrama
 
Terapi - et nødvendigt legeområde
 
Hvem egner sig til symboldrama?
 
Psykosomatik og spiseforstyrrelser
 
Glem Florence Nightinggale!
 
Noter
 
Anvendt litteratur
 
 
     
Frie associationer i symboldrama

det avancerede niveau introducerer terapeuten enkelte motiver som dyr eller mennesker for at fokusere på aggressioner og forholdet til nærtstående.

Men ellers sker arbejdet mest igennem klientens frie associationer. Klienten følger helt sine egne impulser og ledsages på passende afstand af terapeuten.

Her kan mere angst frigøres end på grundniveau, fordi klienten vil opleve nogle frustrationer og kan få smertefulde indsigter i jalousi: far og storesøster står med hinanden i hånden og klienten mærker en uerkendt smerte. Eller ser den uopnåelige mor ride væk højt til hest - “og terapeuten hjælper mig ikke, jeg er helt alene”. Sådan kan de frie associationer virke i billeder.

Man kan tage udgangspunkt i nattens drømme eller foreslå klienten at lade det motiv dukke op der vil være passende i dag. På dette niveau gennemlever klienten sine følelser og konfronteres med symbolerne.

Et helt terapiforløb kan have et bestemt symbol som ledemotiv. Det kan f.eks. være huset hvoromkring klientens problematik udspilles.

I starten var det trangt, højt og stift, men i løbet af terapien udvikles det, bliver blødere, rundere, gæstfrit, med behagelige stole og lyse rum, hvor klienten til sidst sidder henslængt i en liggestol foran pejsen.

Billederne afspejler det udviklingsforløb klienten gennemgik.